Bielorusi majú veľmi radi zemiakové placky a keď je horúce počasie, varia studenú polievku. Jeho rodina Bobrovsky a varila na bieloruský obed v MEMC Ichthys.
Špeciálnu pozornosť sme venovali nášmu obľúbenému jedlu s názvom Kholodnik – studenej cviklovej polievke. Je neoddeliteľnou súčasťou bieloruskej kultúry a tradícií.
Kholodnik je polievka, ktorá spája čerstvé a zdravé suroviny. Klasický recept zahŕňa cviklu, uhorky, bylinky a vajcia. Táto osviežujúca zmes sa ochutí kyslou smotanou alebo kefírom a nechá sa niekoľko hodín v chladničke.
V Bielorusku získava Kholodnik jedinečnú chuť, keď sa do receptu pridáva šťaveľ.
A teraz nám dovoľte pozvať vás na kulinárske dobrodružstvo mimo Bieloruska.
V rôznych kuchyniach sveta sú veľmi obľúbené studené polievky, ktoré dávajú oddych od tepla.
V ruskej kuchyni sú obľúbené studené polievky ako okroshka, studený boršč, botvinya a zelená kapustová polievka.
Charakteristickým znakom studených polievok je ich výrazná sladkokyslá alebo jemne korenistá chuť, doplnená množstvom čerstvej zeleniny a voňavých byliniek.
V estónskej kuchyni sa studené polievky pripravujú z chleba, piva a dokonca aj z čučoriedok.
Medzitým v Španielsku dominuje andalúzskej kuchyni ikonické gazpacho. Gazpacho je ľahká a osviežujúca studená polievka s červenkastým nádychom, vyrobená z čerstvej zeleniny ako paradajky, paprika a uhorky, všetko roztlačené spolu s chlebom.
Mimo Európy studené polievky naďalej fascinujú a inšpirujú.
V mexickej kuchyni nájdeme lahodnú avokádovú polievku, krémovú pochúťku, ktorá predvádza bohatú chuť avokáda.
Thajská kuchyňa dráždi naše chuťové poháriky ikonickou polievkou tom yum, pikantnou a kyslou pre zmysly.
V odľahlých kútoch japonskej kuchyne nájdeme studenú sobu, rezancovú polievku, ktorá dosahuje dokonalú rovnováhu chutí a textúr.
Studené polievky prinášajú radosť, spokojnosť a oddych od tepla.
Nechajte svoje chuťové poháriky vziať na úžasnú cestu chutí a kultúr a užite si osviežujúci pôžitok, ktorý prichádza s každou lyžičkou.
Ďakujem, že ste sa so mnou pripojili k tomuto gastronomickému dobrodružstvu prostredníctvom podmanivého sveta bieloruskej kuchyne a nádhernej histórie Kholodniku.
Dobrú chuť!